Ivan čaj
Výnimočný nápoj našich predkov.
Fermentovaná a sušená vrbovka úzkolistá, nazývaná Ivan čaj, zo severných oblastí Ruska, prevyšuje svojich konkurentov vo všetkých ohľadoch. Podľa archívnych záznamov, naši predkovia využívali na prevenciu a liečenie Ivan čaj minimálne stovky rokov. Podľa záznamov bol Ivan čaj v 19. storočí druhým najväčším vývozným artiklom Ruska do Európy a nesmel chýbať na žiadnom šľachtickom európskom dvore.
Dr. Alexander Podkolzin (New York Academy of Science):
"Ivan čaj stimuluje imunitný systém lepšie ako najvzácnejšie a najdrahšie liečivé rastliny a pritom neobsahuje kofeín. Výluh z Ivan čaju má výrazný upokojujúci a protizápalový účinok. Je odporúčaný napríklad pri vredoch, gastritíde, kolitíde a tiež ako prostriedok na reguláciu nervového systému, na upokojenie a zvýšenie pracovnej výkonnosti. "
Profesor Dr. Albert N. Nikitin:
"Ivan čaj je bezkonkurenčné, jednoducho ohromujúce antiseptikum, ktoré nemá v rastlinnej ríši odbdobu. Okrem antiseptických vlastností má schopnosť čistiť organizmus od toxínov. Výskumom sme zistili, že Ivan čaj obsahuje v závislosti od miesta zberu od 69 do 71 stopových prvkov a to sú dve tretiny periodickej sústavy prvkov. "
Akademik Andrej Malenkov:
"Ivan čaj je rastlina, v ktorej sa nachádza všetko potrebné na to, aby človek dlho žil a bol zdravý."
Katedra doškoľovania stomatológov v Moskve uvádza:
"Ukázalo sa, že Ivan čaj má výrazný vplyv na ideálny stav ústnej sliznice, a to je najlepšia prevencia zubného kazu."
Ivan čaj z fermentovaných listov a kvetov vrbovky obsahuje:
Flavonoidy - majú spazmolytické, žlčopudné, močopudné a protirakovinové účinky
Triesloviny - do 20% trieslovín pyrogalovej skupiny s protizápalovými a antihemostatickými účinkami
Alkaloidy - zlepšujú metabolizmus, krvný obeh, nervový systém, pôsobia ako analgetikum
Chlorofyl - stimuluje hojenie rán, zlepšuje metabolizmus, pomáha eliminovať rakovinové bunky
Pektín - odstraňuje škodlivé látky z organizmu, znižuje toxicitu a zvyšuje skladovateľnosť čaju
Vitamín A - ovplyvňuje rast človeka, zlepšuje pokožku, podporuje odolnosť voči infekciám, zabezpečuje rast a vývoj epitelových buniek
Vitamín B - je zapojený do metabolizmu a dôležitých biochemických reakcií, práce nervového systému, chráni sliznicu
Vitamín C - Ivan čaj obsahuje šesť krát viac vitamínu C ako citrón
Stopové prvky - Ivan čaj obsahuje od 69 do 71 stopových prvkov, podľa miesta výskytu
Aminokyseliny - Ivan čaj obsahuje 17-18 aminokyselín
Bielkoviny - Ivan čaj obsahuje veľké množstvo bielkovín
Beta karotén - prírodná imunostimulačná látka, antioxidant, adaptogén
Éterické oleje a minerály
Organické kyseliny - stimulujú trávenie, neutralizujú toxíny
Kyselinu gallovú - protirakovinový a antiseptický účinok
Lektíny - antimikrobiálne, antivírusové, imunostimulačné, protirakovinové pôsobnie
Prírodný, vitamínovo-minerálny komplex Ivan čaju je dokonale asimilovaný naším organizmom, ktorý je geneticky prispôsobený práve našim bylinám, medzi ktoré patrí aj vrbovka úzkolistá.
Fermentácia listov a kvetov spôsobuje uvoľňovanie prospešných látok z buniek a uľahčuje ich extrakciu do čajového nápoja. Technológia výroby Ivan čaju eliminuje spracovanie pri vysokej teplote, ktorá vedie k ničeniu prospešných komponentov.
Ivan čaj má upokojujúci účinok, zlepšuje racionalitu a produktivitu vykonávaných prác. Večerná šálka Ivan čaju umožní skvelú relaxáciu, pomáha odpútať sa od každodenných starostí a šťastne tráviť čas so svojou rodinou. Ivan čaj sa odporúča piť aj pri nepokojnom spánku a pri ťažkostiach so zaspávaním.
Ivan čaj je veľmi užitočný pri únave, vyčerpaní a počas zotavovania sa pri vážnych ochoreniach. Jemne obnovuje rezervy organizmu a dodáva mu vitamíny a stopové prvky. Na rozdiel od kávy a čaju ktoré vzpružia a sú návykové, Ivan čaj dodáva silu a povzbudzuje organizmus k regenerácii. Zaujímavý efekt dlhodobého užívania Ivan čaju je, že znižuje chuť na alkohol. Po zaliatí čaju horúcou vodou (60-90stupňov), môžete vidieť zmenu jeho farby od svetlej až po úplne tmavú, pričom v každom okamihu je čaj vhodný pre iný druh zaceľovania a harmonizácie. Preto si každý z nás môže vybrať, ktorá z farieb a vôní je pre neho najpríjemnejšia. Keď viete načúvať svojmu telu a sami sebe, potom vždy zvolíte ten správny okamih, kedy čaj piť. Vedľajším prejavom je ľahkosť pitia, príjemná vôňa, pocit uvoľnenia, pocit navracajúcej sa sily do tela a veľa ďaľších prejavov, ktoré pocítite. Jednu dávku Ivan čaju je možné použiť a zalievať 3 - 5 krát po sebe.